Aktuality

Workshop s režisérem Ivanem Fílou: Rozbor scénáře a dílna filmové režie

V pátek 14. a sobotu 15. října proběhne v ateliéru RTDS workshop s režisérem, scénáristou a spisovatelem Ivanem Fílou. Setkání bude zaměřeno především prakticky na rozbor scénáře a následné natáčení vybraných sekvencí pod supervizí hosta. Posluchači ateliéru a zvláště pak zájemci o praktickou výuku filmové režie jsou srdečně zváni!

Zamýšlené studium Ivana Fíly (1956, Praha) na FAMU zarazil nevyhovující kádrový posudek, v roce 1977 se tedy rozhodl emigrovat do Německa. Zde na Filmové fakultě v Kolíně nad Rýnem vystudoval režii a scenáristiku. Nejprve natáčel dokumentární a krátké filmy, pracoval také jako fotograf – v Hongkongu či New Yorku. V roce 1966 debutoval hraným filmem Lea, který měl premiéru na Benátském filmovém festivalu a vyhrál zde cenu OCIC. Mimo dalších mezinárodních ocenění získal také dva České lvy. Tento film Fílovi otevřel cestu do Hollywoodu, kde na pozvání Stevena Spielberga napsal pro Studio Dreamworks scénář filmu The Betty Schimmel Story (1999).

Mezi další Fílovy oceňované filmy patří např. Král zlodějů (2004), laureát ceny Prix d’Or za nejlepší scénář či čtyř Českých lvů, nominovaný posléze na cenu Oscar. Vedle hraných filmů natočil Ivan Fíla také dokumenty jako Margarete Buber-Neumann – Německý osudKroky v labyrintuVáclav Havel – Česká pohádka, Hitler – VyděračMlha nebo Joschka Fischer.

Wikipedie (cs)