Aktuality, Audio

Prix Bohemia Radio 2022: Dva dokumenty z ateliéru RTDS se uchází o ocenění v kategorii dokument | Update: oba dokumenty byly oceněny!

Na letošní mezinárodní festival rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio se v kategorii Dokument probojovaly do finální šestice hned dva radiodokumenty pocházející z ateliéru RTDS. První z nich s názvem Co se hulí za školou natočil student Robin Mayer, druhý – To je pravda, napsala – pak absolventka a současná pedagožka ateliéru Tereza Reková.

Update: Oba autoři své nominace proměnili – Tereza Reková získala 1. cenu a Robin Mayer 3. cenu. Gratulujeme!

Robin Mayer: Co se hulí za školou

Jednadvacetiletý Robin Mayer se rozhodl pomocí dokumentu přiblížit zkušenosti s kouřením marihuany těm, pro které jde o „neprobádané území“, a nastínit, jaký vztah má k trávě generace jeho vrstevníků. Prostřednictvím výpovědí lidí se značnými zkušenosti s hulením zkouší vypozorovat a zachytit momenty, které je k marihuaně přivedly, a popsat jejich pocity a zážitky.

Český rozhlas | Prix Bohemia Radio, anotace dokumentu Co se hulí za školou
Tereza Reková: To je pravda, napsala

Ochrání vás pití bělidla před covidem? Přiletí, nebo nepřiletí vrtulník, když zneškodníte chemtrails octem? Snaží se nám média zatajit důležité informace o genocidě, která na lidstvu právě probíhá? A překáží důchodci naší vládě, protože „ví víc“?

Tereza Reková ve čtyřdílném dokuseriálu „To je pravda, napsala“ zkoumá, co je to manipulace, dezinformace, hoax, konspirační teorie, a jak je poznat. Průzkumy totiž ukazují, že např. v souvislosti s covidem každý druhý Čech nějaké dezinformaci uvěřil. Z mnoha stran slyšíme: „Pravda je to, co si můžeš ověřit na internetu.“ Jenže jak můžeme vědět, že zdroje, podle kterých si informace ověřujeme, jsou pravdivé?

Český rozhlas | Prix Bohemia Radio, anotace dokumentu To je pravda, napsala